Een Europese buizerd (Buteo buteo) die verdacht werd van vergiftiging, werd bij ons binnengebracht voor autopsie. Het dier werd gevonden naast duiven kadavers die waren behandeld met een blauwe gifstof, wat suggereerde dat de buizerd de bewerkte duiven had aangevreten.
De met blauwe gifstof bewerkte duivenkarkassen. Op de klauwen van de buizerd is ook een blauwe kleurstof te zien.
De buizerd vertoonde verschillende typische symptomen van vergiftiging door acetylcholine-esterase remmende pesticiden, waaronder verkrampte achterpoten, een met lokaas gevulde bek en een goede voedingstoestand zonder tekenen van chronische ziekte.
Een buizerd met verkrampte achterpoten, vasthoudend aan vegetatie. Een typische beeld bij vogels die zeer acuut sterven tgv intoxicatie.
De inhoud van de bek en krop van de buizerd werd geanalyseerd op pesticiden, waarbij de aanwezigheid van de insecticide carbofuran werd vastgesteld. Carbofuran is een krachtig en breedwerkend insecticide dat tot de klasse van carbamaatpesticiden behoort. Het interfereert met het zenuwstelsel van insecten door de activiteit van het enzym acetylcholinesterase te remmen, wat leidt tot overmatige stimulatie van zenuwcellen en uiteindelijk tot de dood van het insect. Helaas is carbofuran ook zeer giftig voor andere dieren, waaronder vogels, zelfs bij blootstelling aan kleine hoeveelheden. Bovendien blijft carbofuran langdurig actief in het milieu en kan het zich ophopen in voedselketens, wat leidt tot langdurige schade aan populaties van wilde dieren.
Een eerdere studie heeft reeds het illegale gebruik van carbofuran aangetoond in Vlaanderen ter vergiftiging van predatoren (Garmyn et al., 2021), ondanks het algemene verbod ervan in de EU. Deze stof verstoort de zenuwgeleiding en kan zelfs bij kleine doses spierkrampen en coördinatiestoornissen veroorzaken, wat leidt tot directe sterfte of verhoogde gevoeligheid voor trauma en predatie.
Buizerds en andere roofvogels zijn vaak onbedoelde slachtoffers van vergiftiging. Lokazen die met gif zijn behandeld, zijn oorspronkelijk gericht op carnivoren zoals vossen en marterachtigen, maar worden vaak gevonden door overvliegende roofvogels. Secundaire intoxcatie van buizerds is eveneneens mogelijk door het consumeren van reeds vergiftigde en gestorven carnivoren.
De voortdurende illegale vergiftiging van wilde dieren blijft een zorgwekkende kwestie.
Comments