Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voert in Vlaanderen een ziektebewaking bij wildlevende dieren uit. Een ree (Capreolus capreolus) die in deze ziektebewaking werd ingezameld, werd bij WHG aangeboden voor autopsie.
Het dier, mogelijk drachtig, werd zonder uitwendige letsels aangetroffen langs een wandelpad. Tijdens het ontleden van het karkas werden verschillende subcutane bloedingen opgemerkt ter hoogte van de flanken, wat wijst op een aanrijding. Het is niet ongebruikelijk dat bij dergelijke gevallen van trauma geen uitwendige letsels zichtbaar zijn, maar dat bij het ontleden bloedingen aan het licht komen.
Een ander opmerkelijk letsel waren de grote abcessen die zich aan beide zijden van de longen bevonden. Deze etterige letsels, veroorzaakt door een of meerdere bacteriën, namen een aanzienlijk deel van het longweefsel in beslag, wat duidt op een ernstige longontsteking bij het ree. In de baarmoederhoornen werden twee grote foetussen aangetroffen.
In beide longhelften zijn abcessen te zien met een doorsnede van 10 cm.
Het is waarschijnlijk dat de dracht, samen met de ernstige longontsteking, het dier verzwakte en bijdroeg aan de fatale aanrijding. Het is bekend dat dieren, zelfs wanneer ze ernstig geraakt zijn door aanrijding, nog vele kilometers kunnen afleggen voordat ze worden gevonden, vaak ver weg van de plaats van het incident. Alleen door autopsie uit te voeren kunnen we in dergelijke gevallen de volledige oorzaak van het overlijden vaststellen.
Comments